dissabte, 28 de març del 2020

Nous qüestionaris de sintaxi autocorrectius

Us proposem que repasseu la sintaxi estudiada completant els qüestionaris autocorrectius que hem elaborat. Quan acabeu us apareixeran encerts i errors amb la puntuació obtinguda. Alguns contenen explicacions teòriques que us apareixen després d'enviar-los. Feu-los aquests dies d'abril. Estaran disponibles sempre per tal que pugueu repassar i contestar-los les voltes que necessiteu. Ah, el professorat rebem la vostra puntuació. La participació es té en compte. Bon repàs.

1.>Sintaxi per a practicar i obtenir feed-back de les respostes encertades i equivocades.(50 punts)

Seguiu amb aquests altres, també elaborats per a vosaltres, a fi que el professorat puguem veure la vostra evolució:

2.>La sintaxi en textos curts: exercici 1. (20 punts)
3.>La sintaxi en textos curts: exercici 2. (12 punts) 
4.>Tradueix aquestes deu oracions compostes al valencià. (10 punts)
5.>Controla't la sintaxi amb aquestes 20 oracions. (20 punts)

- - - - - -

3 comentaris:

  1. Acabe de fer ambdues, i en la segona tenia un parell bé que m'ha contat mal perquè les havia ficat amb majúscula inicial, hi ha que anar amb compte.

    ResponElimina
  2. Gràcies a la teua primera participació explique ara a l'enunciat que s'ha de respondre en minúscules. No ho havia contemplat en les respostes automàtiques.

    ResponElimina
  3. Un dubte que em plantegen els de 1r de Bat és la distinció en alguns casos de les substantives i les adjectives quan s'assemblen, és a dir, quan el QUE va darrere d'un substantiu o adjectiu. Alguns teniu dificultats per a veure que el QUE de les adjectives es poden substituir pel mot anterior que és el seu antecedent: La casa que veus és bonica (La casa és bonica, la casa veus -veus la casa). Alguns professors donen també aquest truc:

    1.Un QUE darrere de verb és sempre oració substantiva (de CD o de Subjecte). Però les substantives poden tenir un QUE també darrere d'un substantiu: Tinc la sensació que no vindrà; o darrere d'un adjectiu: És interessant que lliges el llibre. Per això, el truc que se sol utilitzar en aquest cas és:


    2.Truc: Extrau la subordinada i col·loca-hi davant “el que” (o la que, els que, les que). Si l’oració resultant té sentit per si sola, és adjectiva.

    El xiquet [que menjava prunes] ha marxat corrents -> El que menjava prunes... És adjectiva.

    Tinc la sensació [que no vindrà] -> Tinc la sensació *El que no vindrà. És substantiva perquè no té sentit.

    ResponElimina

Deixa ací la teua aportació. Signa amb el teu nom.