dijous, 14 d’octubre del 2021

De nou amb els pronoms

 

Clica ACÍ per descarregar aquest quadre
Una de les dues preguntes de sintaxi a les proves PAU de Valencià tracta el reconeixement de la funció sintàctica dels pronoms, la identificació de l'antecedent i la substitució dels complements verbals (o el subjecte) per un d'aquests. L'altra pregunta es basa en el reconeixement de l'oració composta i la possible substitució de connectors, que veurem a la 2a avaluació.

Els anys anteriors heu treballat amb major o menor grau d'èxit en la substitució pronominal d'una o dues combinacions. A 1r de Batxillerat vam practicar-la i ara és el torn d'aconseguir-ne un bon domini. Ara bé, abans que res hem de controlar si reconeixem els complements verbals dins l'oració a fi de substituir-los correctament pel pronom corresponent. A tal fi, la classe d'avui consistirà a contestar amb els vostres mòbils dos kahoots després de revisar els complements verbals i els tipus de pronoms que trobeu a la graella del costat.

Els kahoots són dos "challenges": desafiaments o reptes que es tancaran la nit del divendres.

El primer kahoot consisteix en 30 preguntes de 20 segons per saber si reconeixes amb facilitat els tipus de complements del verb de les oracions. Aquesta prova l'hauries de superar sense gaire dificultats en 15 minuts. En superar-la, passa al segon kahoot: Coneixements previs sobre la substitució de complements per pronoms i la funció sintàctica d'aquests. Encara que ja vas practicar-ho el curs passat, es possible que te'n queden dubtes. Per això, la setmana pròxima farem un bany de teoria i exercicis que tens al dossier i que pots, també, veure des d'ací en pantalla: Teoria i exercicis de pronoms (clica). 

Com a exercicis d'ampliació, utilitzarem aquests dos enllaços:


Agafa ara el teu telèfon mòbil, clica als enllaços, anota el teu nom i contesta aquests dos reptes amb el fi d'avaluar-te les dificultats o les fortaleses que tens en sintaxi bàsica i en la substitució de pronoms. Qualsevol dubte, anota'l per tal de resoldre'l a classe els dies propers. La setmana pròxima tractarem de nou els pronoms.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa ací la teua aportació. Signa amb el teu nom.